Rola tłuszczów w diecie roślinnej

Z roku na rok dieta roślinna jest coraz bardziej popularna, pojawia się większy wybór produktów wegetariańskich czy wegańskich w sklepach, większość restauracji może się pochwalić roślinnymi potrawami, a wegetariańskie restauracje czy wegańskie kawiarnie już nikogo nie dziwią.

Wegetarian i wegan przybywa, nie tylko ze względów etycznych, ekologicznych, ale także zdrowotnych! Dieta roślinna wpływa korzystnie zmniejszenie masy ciała, udowodniono, ze osoby na diecie wegańskiej są szczuplejsze od osób diecie tradycyjnej- mięsnej. W diecie roślinnej spożywa się spore ilości warzyw i owoców, dzięki temu wegetarianie i weganie dostarczają swojemu organizmowi duże ilości błonnika pokarmowego, co wiąże się z mniejszym ryzykiem między innymi chorób serca, cukrzycy, chorób nowotworowych czy nadciśnienia. Światowe organizacje żywieniowe między innymi Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne oświadczyło, że odpowiednio zbilansowana dieta roślinna jest zdrowa na każdym etapie życia, łącznie z okresem ciąży, laktacji, nawet dla niemowląt czy sportowców. Tutaj sformułowanie „odpowiednio zbilansowana” ma kluczowe znaczenie… Nie wszystkie roślinne produkty są niestety zdrowe, na przykład frytki czy czekolada są wegańskie, ale czy są zdrowe? Czy roślinny olej palmowy można porównać wartościami odżywczymi do innych olejów roślinnych na przykład rzepakowego? Oczywiście, że nie! Wegetarianie i weganie tym bardziej muszą zwrócić uwagę w swojej diecie na spożycie produktów charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów omega 3, ponieważ nie spożywając ryb są narażeni na niedobory tego składnika odżywczego.

Kwasy omega 3 słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości takich obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, podwyższanie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, zmniejszanie ryzyka chorób nowotworowych czy zawału mięśnia sercowego, zwiększanie odporności organizmu, poprawa koncentracji i wzroku, zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych czy poprawa wyglądu skóry, włosów czy paznokci. Ich niedobór w diecie może powodować zwiększenie ryzyka chorób serca, choroby Alzheimera, depresji, spadek odporności, koncentracji, suchość skóry, demencję, a u dzieci zaburzenia rozwoju intelektualnego. Dlatego tak ważne jest spożycie tych kwasów, szczególnie na diecie roślinnej. Bogate w kwasy omega 3 są takie produkty jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane i pestki dyni. Dlatego wegetarianie czy weganie powinni sięgać po te produkty codziennie. Do potraw i tych na zimno czy do smażenia warto sięgać po olej rzepakowy, na przykład do sałatek, zup, past czy potraw obiadowych, szczególnie, że zawiera dziesięciokrotnie więcej kwasów omega 3 niż śródziemnomorska oliwa z oliwek, a przeciwieństwie do oleju lnianego ma wszechstronne zastosowanie w kuchni- nie tylko można go używać na zimno.

Do owsianki czy koktajli warto pamiętać o dodatku świeżo mielonego siemienia lnianego czy dodatku pestek, a na szybką i sycącą przekąskę świetnie sprawdzą się orzechy włoskie czy pestki, z dodatkiem owoców czy warzyw będą dodawać energii na długi czas.

Mgr Paula Jamróz

Gdzie kupisz
Śniadaniową