Tłuszcze – obok białka i węglowodanów są ważnym składnikiem diety. Stanowią bogate źródło energii dla organizmu człowieka, gdyż 1 gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal (kilokalorii). Tłuszcze jednakże oprócz roli energetycznej, spełniają wiele istotnych funkcji takich jak:
- magazynowanie zapasu energii dla tkanek i narządów;
- dostarczanie witamin A, D, E i K, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć, a których źródłem są tłuszcze; ponadto witaminy te rozpuszczają się tylko w tłuszczach, dlatego też spożywając owoce, warzywa i inne składniki naszego posiłku bogate w te witaminy możemy skutecznie dostarczyć do organizmu wyłącznie wtedy kiedy połączymy je z tłuszczami;
- regulacja procesów wewnątrzkomórkowych takich jak procesy hormonalne, dlatego jeśli mamy za mało bądź za dużo tłuszczu w organizmie dochodzi do zaburzeń hormonalnych;
- ochrona przed nadmierną utratą ciepła;
- stabilizacja narządów wewnętrznych w jamie brzusznej;
- budowa błon komórkowych oraz determinacja ich właściwości;
- nadanie walorów smakowych oraz zwiększanie sytości posiłków.
Z tych wszystkich powodów nie należy nadmiernie ograniczać ilości przyjmowanych tłuszczów. W diecie dorosłego zdrowego człowieka powinny stanowić ok 30% energii.