Podlaskie bułeczki z serem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 60 g margaryny Palma
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Nadzienie:

  • 350 g twarogu półtłustego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko

Dipy:

  • 240 g Śniadaniowej Maślany Smak
  • Około 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • Mały pęczek świeżej bazylii
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść ciasto drożdżowe, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Twaróg wymieszać z żółtkiem i solą.

Ciasto podzielić na około 10 części, każdą rozciągnąć, nadziać serem, zwinąć bułeczkę. Odłożyć na około 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, piec w temp. 180 ° C przez około 25 minut, na złoty kolor.

Śniadaniową podzielić na dwie części, do jednej dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem.

Do drugiej części dodać czosnek, czosnek niedźwiedzi, bazylię, sól i pieprz, zmiksować blenderem. Podawać bułeczki z dipami.

Podlaskie bułeczki z serem

Gdzie kupisz
Śniadaniową