Włoskie śniadanie

Jeden gryz i przenosimy się na słoneczną Sycylię! Jeszcze ciepłe, wyciągnięte z pieca cornetti to kwintesencja włoskich śniadań.
Składniki:  

  • 500 g mąki pszennej  
  • 220 ml mleka  
  • 70 g cukru  
  • 2 jajka 
  • 7 g droży suszonych  
  • 2 łyżki Śniadaniowej Maślany Smak (rozpuszczonej) 
  • Około 150 g Śniadaniowej Maślany Smak  
  • 1 żółtko + 3 łyżki mleka  
  • Cukier puder do posypania  

Wykonanie: 

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać ciepłe mleko i ubite jajka, zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczoną Śniadaniową, zagnieść ponownie ciasto i wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.  

Podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek. 4 placki posmarować Śniadaniową, nałożyć na siebie po 3 sztuki (placek bez Śniadaniowej na wierzch). Rozwałkować, wykroić trójkąty i zwinąć je w rogaliki. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 190°C na złoty kolor.  

Ostudzić, posypać cukrem pudrem.  

Włoskie śniadanie

Gdzie kupisz
Śniadaniową