Ukraińskie śniadanie – Soczewica ze szpinakiem i jajkiem    

Składniki: 

  • 150 g czerwonej soczewicy  
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 cebula  
  • Około 150 g świeżych liści szpinaku  
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka w proszku słodka i ostra, szczypta cukru   
  • 2 jajka  
  • 2 łyżki oliwy  
  • Chleb tostowy  
  • Śniadaniowa o Smaku Wiejskiego Masła  

Wykonanie: 

Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Wsypać opłukaną soczewicę, podsmażyć kilka chwil. Następnie dodać pomidory, wszystkie przyprawy, dolać około 350 ml wody, dodać szpinak, wymieszać. Nałożyć do kokilek do zapiekania. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut (aż soczewica zmięknie).  

Na patelni usmażyć jajka, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na wierzchu soczewicy.  

Kromki chleba zapiec w opiekaczu/ na patelni/ lub w piekarniku. Posmarować Śniadaniową i podawać z soczewicą.  

 

Ukraińskie śniadanie – Soczewica ze szpinakiem i jajkiem    

Gdzie kupisz
Śniadaniową