Tureckie śniadanie

Zobacz nasz przepis na klasyczne, tureckie śniadanie i wypróbuj je w domu!

Jajka po turecku:  

  • 300 g gęstego jogurtu  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 3-4 jajka  
  • 2 łyżki Śniadaniowej o Smaku Śmietankowego Masła 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej  
  • ½ łyżeczki papryki w proszku ostrej  
  • Natka pietruszki  
  • Sól  

Faszerowane ruloniki: 

  • Ciasto filo  
  • 300 g mielonego mięsa wołowego  
  • 1 puszka pomidorów  
  • 100 g sera feta  
  • 200 g liści szpinaku  
  • 100 g sera feta  
  • 2 ząbki czosnku  
  • Sól, pieprz, sok z cytryny  
  • 60 g rozpuszczonej Śniadaniowej o Smaku Śmietankowego Masła 

Dodatkowo: 

  • Hummus  
  • Chlebki pita  
  • Turecka kiełbasa sucuk 
  • 2 bakłażany + zaatar + 1 łyżka Śniadaniowej o Smaku Śmietankowego Masła + sok z cytryny + płatki chilli + sól  
  • Czarne i zielone oliwki  
  • Pomidory, papryka  
  • Sól, pieprz, sok z cytryny  

Wykonanie: 

Jajka po turecku: Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozłożyć na talerzyku. Jajka ugotować w koszulkach. Śniadaniową rozpuścić, dodać papryki w proszku i sól, wymieszać. Ugotowane jajka położyć na jogurcie, polać Śniadaniową, wierzch posypać natką pietruszki.  

Bakłażany: na patelni rozpuścić Śniadaniową, dodać pokrojone w plastry bakłażany. Doprawić solą, sokiem z cytryny, zaatarem i płatkami chilli, smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz.   

Ruloniki: mięso usmażyć na patelni wraz z puszką pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Dodać 100 g sera feta, wymieszać.  

Szpinak zblanszować na patelni, dodać przciśnięty przez praskę czosnek, 100 g sera feta. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.  

Ciasto filo smarować rozpuszczoną Śniadaniową, nadziewać dwoma farszami, zwinąć ruloniki. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut.  

Tureckie śniadanie

Gdzie kupisz
Śniadaniową