Zobacz nasz przepis na klasyczne, tureckie śniadanie i wypróbuj je w domu!
Jajka po turecku:
Faszerowane ruloniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Jajka po turecku: Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozłożyć na talerzyku. Jajka ugotować w koszulkach. Śniadaniową rozpuścić, dodać papryki w proszku i sól, wymieszać. Ugotowane jajka położyć na jogurcie, polać Śniadaniową, wierzch posypać natką pietruszki.
Bakłażany: na patelni rozpuścić Śniadaniową, dodać pokrojone w plastry bakłażany. Doprawić solą, sokiem z cytryny, zaatarem i płatkami chilli, smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz.
Ruloniki: mięso usmażyć na patelni wraz z puszką pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Dodać 100 g sera feta, wymieszać.
Szpinak zblanszować na patelni, dodać przciśnięty przez praskę czosnek, 100 g sera feta. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.
Ciasto filo smarować rozpuszczoną Śniadaniową, nadziewać dwoma farszami, zwinąć ruloniki. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut.