Śniadanie na Halloween – Chlebek dyniowy  

Składniki: 

  • Śniadaniowa Maślany Smak   
  • 430 g mąki pszennej  
  • 180 ml mleka migdałowego  
  • 150 g purre z dyni  
  • 50 g roztopionej margaryny lub oleju  
  • 30 g cukru białego  
  • 1 jajko  
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży  
  • ½ szklanki miodu  
  • 2 łyżki cynamonu  
  • Opcjonalnie: drobno posiekane orzeszki ziemne  

Wykonanie: 

Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, wymieszać.  

Miód wymieszać z cynamonem. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować miodem z cynamonem. Pokroić na kwadraty. Złożyć je ze sobą i ułożyć w prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać orzeszkami. Piec około 50 minut w temp. 180°C.  

Ostudzić, odrywać kromki i podawać posmarowane Śniadaniową.  

Śniadanie na Halloween – Chlebek dyniowy  

Gdzie kupisz
Śniadaniową