Smalec z fasoli

Składniki:  

  • 2 białe cebule  
  • 2 łyżki oliwy  
  • 380 – 400 g fasoli z puszki (odsączonej) 
  • 2 czubate łyżki Śniadaniowej Maślany Smak  
  • Biały pieprz  
  • Sok z ½ cytryny  
  • Pieczywo do podania  
  • Ogórek kiszony lub konserwowy do podania  
  • Opcjonalnie natka pietruszki do podania  

Wykonanie: 

Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć, aż zacznie się karmelizować i nabierać brązowego koloru. Zdjąć z patelni.  

Do miski wsypać fasolę, dodać Śniadaniową Maślany Smak, doprawić solą, białym pieprzem i sok z cytryny. Całość zblendować. Dodać usmażoną cebulę, wymieszać. Posmarować pastą kromki pieczywa, podawać z ogórkiem, posypać cebulą, natką.  

Smalec z fasoli

Gdzie kupisz
Śniadaniową