Sałatka z pieczoną marchewką, pęczakiem i oliwkami.

Wyjmijcie pieczywo i posmarujcie Śniadaniową „Maślany smak”. Razem z sałatką to świetny zestaw na rozpoczęcie dnia. A całość przygotujecie w 30 minut. Polecamy! 

Czego potrzebujesz?

  • 100 g kaszy pęczak 
  • 50 g fety 
  • 30 g zielonych oliwek 
  • 6-8 małych marchewek (lub 2-3 duże) 
  • ½ soku z cytryny + sok z mandarynki (lub pomarańczy) 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • Gałązka rozmarynu 
  • Sól i pieprz 
  • Dressing: oliwa z oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka oregano, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy 
  • Śniadaniowa Maślany Smak

    Marchewkę obrać. Można piec w całości, jeśli masz małe, albo pokroić w słupki.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek, miodem, sokiem z cytryny i mandarynki, dodać rozmaryn, doprawić i zapiekać w 200st C około 25 minut.  W tym czasie ugotować kaszę na sypko, według przepisu na opakowaniu. Oliwki i fetę pokroić na mniejsze kawałki, przygotować dressing. Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły. Przygotować ulubione pieczywo i posmarować Śniadaniową Maślany Smak, która doskonale uzupełni smak sałatki. 

Sałatka z pieczoną marchewką, pęczakiem i oliwkami.

Gdzie kupisz
Śniadaniową