Wyjmijcie pieczywo i posmarujcie Śniadaniową „Maślany smak”. Razem z sałatką to świetny zestaw na rozpoczęcie dnia. A całość przygotujecie w 30 minut. Polecamy!
Czego potrzebujesz?
- 100 g kaszy pęczak
- 50 g fety
- 30 g zielonych oliwek
- 6-8 małych marchewek (lub 2-3 duże)
- ½ soku z cytryny + sok z mandarynki (lub pomarańczy)
- 1 łyżeczka miodu
- Gałązka rozmarynu
- Sól i pieprz
- Dressing: oliwa z oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka oregano, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy
- Śniadaniowa Maślany Smak
Marchewkę obrać. Można piec w całości, jeśli masz małe, albo pokroić w słupki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek, miodem, sokiem z cytryny i mandarynki, dodać rozmaryn, doprawić i zapiekać w 200st C około 25 minut. W tym czasie ugotować kaszę na sypko, według przepisu na opakowaniu. Oliwki i fetę pokroić na mniejsze kawałki, przygotować dressing. Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły. Przygotować ulubione pieczywo i posmarować Śniadaniową Maślany Smak, która doskonale uzupełni smak sałatki.