Puchate mini omlety

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • Szczypta soli 
  • 1 łyżka Śniadaniowej Maślany Smak 

Wykonanie: 

Wymieszaj w misce mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodaj suchą mieszankę mąki, cukru i proszku do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. 

Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozpuść łyżeczkę Śniadaniowej, aby patelnia była natłuszczona. Wykładaj po łyżce masy tak, aby omleciki nie stykały się. Przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu 5-6 minut. Przekręć na drugą stronę i smaż bez przykrycia na złoty kolor. 

Składniki: 

  • 4 średniej wielkości owoce (np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki), pokrojone w cienkie plasterki 
  • 2 łyżki masła 
  • 2-3 łyżeczki cukru 
  • Sok z ½ cytryny 
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie) 
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 

Wykonanie: 

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj Śniadaniową Maślany smak i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści i zacznie się karmelizować. Dodaj owoce i cynamon i duś na wolnym ogniu, mieszając, przez około 5 minut, aż owoce będą miękkie i lekko karmelizowane. 

W oddzielnej misce wymieszaj sok z cytryny i skrobię. Dodaj do owoców i wymieszaj. Wyłącz ogień i podawaj od razu z omlecikami. 

Puchate mini omlety

Gdzie kupisz
Śniadaniową