Podchalańskie moskole

Składniki:

Placki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Sól
  • Olej do smażenia

Dip czosnkowo-ziołowy:

  • 4 łyżki Śniadaniowej o Smaku Wiejskiego Masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, zagnieć ciasto. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Wszystkie składniki na dip ziołowy umieścić w misce, zblendować, podawać z plackami.

Podchalańskie moskole

moskole

Gdzie kupisz
Śniadaniową