Jajka po benedyktyńsku

Gdy raz spróbujecie to śniadania, to będziecie chcieli przygotowywać je codziennie! Poznajcie prosty sposób na jajka po benedyktyńsku.

Czego potrzebujecie?

  • Jajka
  • Sos holenderski: żółtka, oliwa, masło, sok z cytryny, sól, pieprz 
  • Sucharki/kromkę pieczywa 
  • Szynka 
  • Listki bazylii 
  • Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła 

Zagotujcie wodę z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli. Zróbcie w niej łyżką wir. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Delikatnie wlejcie pierwsze jajko i gotujcie aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Powtórzcie z resztą jajek. Do tego przygotujcie sos holenderski: żółtka ubijcie na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawajcie rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty. Zgrillujcie kromkę chleba, posmarujcie Śniadaniową o smaku Wiejskiego Masła, dodajcie ulubioną wędlinę. I gotowe! 🙂

Jajka po benedyktyńsku

Gdzie kupisz
Śniadaniową