Gruziński placek – kubdari

Składniki:

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 180 ml mleka  
  • 70 g jogurtu naturalnego  
  • 3 łyżki oliwy  
  • 1 łyżka cukru  
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych  
  • 1 łyżeczka soli  

Farsz: 

  • 400 g mielonego mięsa wołowego  
  • 1 cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego  
  • Po 1 łyżeczce natki kolendry suszonej, papryki w proszku ostrej i słodkiej  
  • Sól 
  • Oliwa do smażenia  
  • Opcjonalnie: 1 papryka czerwona  
  • Listki bazylii  
  • Śniadaniowa o Smaku Wiejskiego Masła  

Wykonanie: 

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto, wyrobić około 15 minut, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.  

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso, przyprawy, wymieszać i smażyć około 15 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną paprykę, smażyć jeszcze około 5-10 minut. Farsz ostudzić.  

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5-6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na środek nałożyć porcję farszu, rozprowadzić. Boki ciasta złożyć do siebie na zakładkę. Docisnąć. Smażyć na patelni, na oliwie, na złoty kolor.  

Podawać na ciepło, posypane listkami bazylii i posmarowane Śniadaniową.  

 

Gruziński placek – kubdari

Gdzie kupisz
Śniadaniową