Greckie śniadanie – Strapatsada 

Składniki: 

  • 5 jajek  
  • 100 g sera feta  
  • ½ czerwonej papryki  
  • 1 puszka pomidorów lub 3 bardzo dojrzałe pomidory świeże  
  • Kilka zielonych oliwek  
  • Sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek granulowany  
  • 1 mała cebula  
  • 2 łyżki oliwy  
  • Natka pietruszki  
  • Pieczywo do podania  
  • Śniadaniowa o Smaku Wiejskiego Masła  

Wykonanie:

Jajka wbić do miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać widelcem.  

Cebulę bardzo drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, zeszklić. Wsypać drobno pokrojoną paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku i czosnkiem, wymieszać, podsmażyć kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.  

Dodać jajka, wymieszać, usmażyć do konsystencji jajecznicy.  

Zdjąć z ognia, dodać pokrojone oliwki i ser feta, wymieszać. Nałożyć na talerz, Podawać w podgrzanym w piekarniku pieczywem, posmarowanym Śniadaniową o Smaku Wiejskiego Masła.  

Greckie śniadanie – Strapatsada 

Gdzie kupisz
Śniadaniową