Domowa chałka

Składniki:

  • 30g drożdży 
  • 50g cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2kg mąki
  • 50g margaryny (rozpuścić i ostudzić)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać 1/2 szkl. mleka i troszkę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. 

Cukier utrzeć z jajkiem, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i zagnieść. (Ciasto powinno być dosyć gęste). Na koniec dodać roztopioną margarynę, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. 

Następnie 2/3 ciasta podzielić na 3 równe części. Zrobić z nich wałki i zapleść warkocz. Posmarować górę wodą. Pozostałą 1/3 również podzielić na trzy części, uformować wałki i zapleść nieco mniejszy i krótszy warkocz, który kładziemy na górę większego. 

Całość przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można wierzch posmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać kruszonką lub pozostawić bez dodatków. 

Piec w 180° C przez ok. 35min.

Domowa chałka

Gdzie kupisz
Śniadaniową