Aromatyczny chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna propozycja na domówkę ze znajomymi! Sprawdzi się, jako baza do mini kanapeczek, past czy maczania w sosie!
Składniki:
Ciasto:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać ciepłe mleko, jajko rozkłócone widelcem, zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczoną Śniadaniową, zagnieść ponownie ciasto i wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Śniadaniową wymieszać z posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i ziołami prowansalskimi.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować ziołową Śniadaniową. Pokroić na paski, każdy złożyć w harmonijkę i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 45 minut w temp. 180°C.