Chlebek czosnkowo – ziołowy

Aromatyczny chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna propozycja na domówkę ze znajomymi! Sprawdzi się, jako baza do mini kanapeczek, past czy maczania w sosie!
Składniki:  

Ciasto:  

  • 400 g mąki pszennej  
  • 200 ml mleka  
  • 2 łyżki Śniadaniowej Maślany Smak (rozpuszczonej) 
  • 1 jajko  
  • 5 g drożdży suszonych  
  • 1 łyżka cukru  
  • Szczypta soli  

Dodatkowo:  

  • 4 ząbki czosnku  
  • Kilka świeżych gałązek bazylii  
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich  
  • 70 g Śniadaniowej Maślany Smak  
  • Sól  

Wykonanie: 

Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać ciepłe mleko, jajko rozkłócone widelcem, zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczoną Śniadaniową, zagnieść ponownie ciasto i wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Śniadaniową wymieszać z posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i ziołami prowansalskimi.  

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować ziołową Śniadaniową. Pokroić na paski, każdy złożyć w harmonijkę i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 45 minut w temp. 180°C.  

Chlebek czosnkowo – ziołowy

Gdzie kupisz
Śniadaniową