Chlebek cukiniowy

Składniki: 

  • 370 g mąki pszennej  
  • 650 g cukinii  
  • 150 g sera typu feta  
  • 4 małe jajka lub 3 większe   
  • 30 g oliwy  
  • 1 płaska łyżeczka sody  
  • 1 płaska łyżeczka proszku  
  • Po około 1 łyżeczce: pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego, pieprzu czarnego  
  • Śniadaniowa o Smaku Śmietankowego Masła 

Wykonanie: 

Cukinię zetrzeć na tarce, doprawić solą, odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sitku dociskając masę dłońmi. Wbić jajka, dodać oliwę, ser feta i przyprawy, wymieszać.  

Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać.  

Przełożyć ciasto do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Podawać ze Śniadaniową o Smaku Śmietankowego Masła.  

Chlebek cukiniowy

Gdzie kupisz
Śniadaniową