Prosty, domowy, pyszny chleb na zakwasie będzie idealnym dodatkiem do śniadania!
Potrzebne składniki:
• 150 g mąki żytniej razowej
• 100 g aktywnego zakwasu
• 250 g mąki pszennej 550
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suchych drożdży
• 1 łyżka miodu
• 400 ml letniej wody
• Śniadaniowa Klasyczna
Do dużej miski przełożyć 100 g aktywnego zakwasu, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać drewnianą szpatułką. Przygotować formę do pieczenia, najlepiej keksówkę – lekko natłuścić i oprószyć mąką. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto na chleb, wyrównać i szczelnie zakryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie piekarnik nagrzać do 230stC. Zdjąć folię i posypać ciasto ulubionymi ziarnami (czarnuszka, słonecznik, pestki dyni) i delikatnie posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a po upływie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec kolejne 40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzony chleb posmarować Śniadaniową Klasyczną i smakować z ulubionymi dodatkami.