Ten chleb jest pyszny i wilgotny, a całość podkreśla smak suszonych pomidorów. Zrobicie go w swojej kuchni w prosty i szybki sposób. Do dzieła!
Czego potrzebujecie?
Wieczorem przed pójściem spać przygotujcie sobie zaczyn z mąki żytniej i wody. Kolejnego dnia wymieszajcie mąkę pszenną, drożdże, sól. Dodajcie zakwas i tyle ciepłej wody, aby zagnieść dość luźne ciasto. Dodajcie pokrojone, suszone pomidory. Całość wyrabiajcie przez około 10 minut. Foremkę wysmarujcie olejem, wyłóżcie gotowe ciasto i zostawcie do wyrośnięcia na 45 min. Chleb piec przez 15 minut w temperaturze 220 st. C, a następnie zmniejszyć do 200 st. C i piec jeszcze przez 30 minut. Podawajcie jeszcze ciepły ze Śniadaniową Klasyczną! Smacznego!