Bułeczki pizzowe

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej  
  • 220 ml ciepłej wody  
  • 20 g roztopionej Śniadaniowej o Smaku Wiejskiego Masła   
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • ½ łyżeczki soli  

Dodatkowo: 

  • Puszka pomidorów 
  • Mozzarella 
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę   
  • Listki bazylii  
  • Szczypta cukru 
  • Oregano   
  • Sól, pieprz  

Wykonanie: 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce, wyrobić ciasto drożdżowe przez około 10 minut. Przykryć ściereczka, odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.  

W garnuszku umieścić pomidory, dodać czosnek, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż powstanie dość gęsty sos.  

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, spłaszczyć je, wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać startą mozzarellą. Piec w temp. 200C przez około 15-20 minut (na złoty kolor). Przed podaniem posypać listkami bazylii.  

Bułeczki pizzowe

Gdzie kupisz
Śniadaniową