Szakszuka z bakłażanem, mozzarellą i kurkami 

Składniki: 

  • Około 250 g kurek  
  • 1 bakłażan  
  • Puszka pomidorów lub około 400 g bardzo dojrzałych pomidorów  
  • 1 kulka mozzarelli  
  • Czosnek w płatkach  
  • 1 mała cebula  
  • Oliwa  
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka w proszku słodka i ostra, zaatar 
  • Śniadaniowa o Smaku Śmietankowego Masła  
  • Ulubione pieczywo  
  • Natka pietruszki  

Wykonanie: 

Patelnię rozgrzać z oliwą, dodać kurki, czosnek i sól, podsmażyć kilka chwil, zdjąć z patelni.  

Dolać oliwy, dodać posiekaną w pióra cebulę, zeszklić. Dodać pokrojony w cienkie plastry bakłażan, pokrojone pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem, aż bakłażan zmięknie. Wbić jajka, dodać porwaną na kawałki mozzarellę, dusić na wolnym ogniu aż jajka się zetną, a ser rozpuści (można też wstawić całość do piekarnika).  

Na wierzch dodać kurki, posypać natką. Podawać z kromkami pieczywa posmarowanymi Śniadaniową.  

 

Szakszuka z bakłażanem, mozzarellą i kurkami 

Gdzie kupisz
Śniadaniową