Pieróg dachnowski

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • Szczypta soli 
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Farsz:

  • 450 g ziemniaków
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz biały
  • Olej do smażenia

Dip:

  • 4 łyżki Śniadaniowej o Smaku Wiejskiego Masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • Sól

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.

Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażyć kilka chwil. Zdjąć z ognia, dodać ugotowane i rozgniecione tłuczkiem ziemniaki. Wymieszać farsz. Doprawić solą, pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, na środek nałożyć farsz i uformować kształt owalnej bułki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 180C przez około 35 minut (na złoty kolor).

Śniadaniową wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić solą, wymieszać. Dip podawać z pierogiem.

Pieróg dachnowski

Gdzie kupisz
Śniadaniową