Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Dip:
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażyć kilka chwil. Zdjąć z ognia, dodać ugotowane i rozgniecione tłuczkiem ziemniaki. Wymieszać farsz. Doprawić solą, pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, na środek nałożyć farsz i uformować kształt owalnej bułki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 180C przez około 35 minut (na złoty kolor).
Śniadaniową wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić solą, wymieszać. Dip podawać z pierogiem.