Kukiełka drożdżowa 

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej  
  • 200 g mleka  
  • 100 g mleka  
  • 150 g cukru  
  • 80 g roztopionego masła  
  • 50 g świeżych drożdży  
  • 2 jajka 

Do podania:

  • Śniadaniowa o Smaku Śmietankowego Masła  
  • Ricotta  
  • Figi  
  • Miód    

Wykonanie: 

Jajka roztrzepać rózgą z masłem. Wierzch posypać cukrem, nie mieszać, pokruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko, a następnie przesiać mąkę.

Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Zagnieść dłonmi ciasto, przełożyć je do keksowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w temp. 180C przez około 35 minut. 

Po upieczeniu ostudzić, pokroić na kromki. Posmarować Śniadaniową, położyć plasterki fig, polać miodem.  

Kukiełka drożdżowa 

Gdzie kupisz
Śniadaniową