Japoński chlebek mleczny    

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej  
  • 250 ml ciepłego mleka  
  • 70 g mleka w proszku 
  • 80 g Margaryny Palma   
  • 2 jajka  
  • 3 łyżki cukru  
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych  
  • Szczypta soli  
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu  

Dodatkowo: 

  • Około 600 g brzoskwiń + 120 g cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej – na domową frużeline, lub ulubiony dżem/konfitura  
  • Śniadaniowa o Smaku Śmietankowego Masła 
  • Sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny  

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto (poza masłem) umieścić w misce, połączyć. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło, zagniatając ciasto. Wyrobić około 10 minut. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 90 minut. Wyjąć, podzielić na około 7 części. Każdą rozciągnąć, złożyć do środka boki i zrolować. Ułożyć obok siebie w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 180C przez około 45 minut.  

Z brzoskwiń usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać cukier i mąkę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji konfitury. Ostudzić.  

Kawałki przestudzonego chlebka odrywać od siebie (lub pokroić), posmarować Śniadaniową, nałożyć konfiturę i ulubione, świeże owoce.

 

Japoński chlebek mleczny    

Gdzie kupisz
Śniadaniową