Jajka po florencku z sosem holenderskim i szpinakiem

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • Śniadaniowa Maślany Smak
  • Chleb tostowy
  • Szpinak
  • Kiełki słonecznika
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany

Sos holenderski:

  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

Wykonanie:

Na garnku z gotującą się wodą umieścić miskę z żółtkami, sokiem z cytryny i solą. Ubijać na parze mikserem na puszystą pianę. Masło roztopić w garnuszku, wlewać gorące stopniowo do żółtek, cały czas mieszając. Zdjąć miskę, gdy sos zacznie gęstnieć.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić szpinak, dodać przyprawy do smaku.

Ugotować jajka w koszulkach.

Chleb tostowy opiec, posmarować Śniadaniową Maślany Smak, nałożyć szpinak, jajka. Polać sosem holenderskim, na wierzch dodać kiełki.

Jajka po florencku z sosem holenderskim i szpinakiem

Gdzie kupisz
Śniadaniową