Składniki:
Śniadaniowa Klasyczna
6 kromek chleba tostowego
8 plasterków bekonu
4 plasterki szynki
4 plasterki cheddara
6 plasterków camembert
2 jajka
4 liście sałaty
1 ogórek kiszony lub konserwowy
4 plasterki pomidora
Zioła: oregano, bazylia, tymianek
Sos majonezowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu
2 łyżeczki musztardy
Sok z połowy cytryny
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, curry
Dodatkowo: 8 długich wykałaczek
Wykonanie:
Wszystkie kromki chleba posmarować z jednej strony Śniadaniową Klasyczną, posypać odrobiną ziół i soli, dwie z nich zrumienić na patelni lub w tosterze.
Bekon podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż będzie chrupiący, przełożyć na ręcznik papierowy.
Na wytopionym tłuszczu usmażyć jajka sadzone.
Na dwie kromki chleba, nie upieczone i na nieposmarowaną część kromki, położyć cheddar, bekon, jajko sadzone i liść sałaty. Przykryć upieczonymi kromkami chleba. Na nie położyć sałatę, pomidor, ogórek, szynkę i camembert. Przykryć kromkami chleba, posmarowaną częścią do góry.
Tak przygotowane kanapki podpiec w tosterze lub na patelni, z każdej strony, aż będą rumiane, a sery zaczną się rozpuszczać.
W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.
Upieczone kanapki przełożyć na deskę, ostrożnie przekroić na 4 części, po skosie. W środek każdej części wbić wykałaczkę.