Club sandwich

Składniki:

Śniadaniowa Klasyczna

6 kromek chleba tostowego

8 plasterków bekonu

4 plasterki szynki

4 plasterki cheddara

6 plasterków camembert

2 jajka

4 liście sałaty

1 ogórek kiszony lub konserwowy

4 plasterki pomidora

Zioła: oregano, bazylia, tymianek

Sos majonezowy:

4 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany lub jogurtu

2 łyżeczki musztardy

Sok z połowy cytryny

Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, curry

Dodatkowo: 8 długich wykałaczek

Wykonanie:

Wszystkie kromki chleba posmarować z jednej strony Śniadaniową Klasyczną, posypać odrobiną ziół i soli, dwie z nich zrumienić na patelni lub w tosterze.

Bekon podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż będzie chrupiący, przełożyć na ręcznik papierowy.

Na wytopionym tłuszczu usmażyć jajka sadzone.

Na dwie kromki chleba, nie upieczone i na nieposmarowaną część kromki, położyć cheddar, bekon, jajko sadzone i liść sałaty. Przykryć upieczonymi kromkami chleba. Na nie położyć sałatę, pomidor, ogórek, szynkę i camembert. Przykryć kromkami chleba, posmarowaną częścią do góry.

Tak przygotowane kanapki podpiec w tosterze lub na patelni, z każdej strony, aż będą rumiane, a sery zaczną się rozpuszczać.

W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.

Upieczone kanapki przełożyć na deskę, ostrożnie przekroić na 4 części, po skosie. W środek każdej części wbić wykałaczkę.

Club sandwich

Gdzie kupisz
Śniadaniową