Bułeczki dyniowe

Składniki:

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 160 g puree z dyni  
  • 100 g mleka  
  • 1 jajko  
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru  
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży  
  • ½ łyżeczki kurkumy  
  • ½ łyżeczki soli  

Dodatki:

  • Śniadaniowa o Smaku Wiejskiego Masła 
  • Rukola 
  • Pomidory  
  • Burrata  
  • Bazylia  
  • Sól, pieprz  

Wykonanie: 

Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, solą, kurkumą. Wlać mleko, oliwę, wbić jajko, dodać puree z dyni. Zagnieść i wyrobić ciasto.

Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Odgazować, podzielić na bułeczki, zawiązać sznurkami dzieląc je na 8 części. Odstawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Piec w temp. 180C przez około 25 minut, na złoty kolor. Ostudzić.  

Bułeczki przekroić na pół, posmarować Śniadaniową o Smaku Wiejskiego Masła, nałożyć rukolę, pomidory i burratę, przykryć drugą częścią dyniowej bułeczki.  

Bułeczki dyniowe

Śniadanie do pracy

Gdzie kupisz
Śniadaniową